VEN_klantverhaal-VLC-Kesteren-header-laag.jpg

Comfort verhogen in een bestaand schoolgebouw

Van Lodenstein College, Kesteren

De locatie in Kesteren, onderdeel van het Van Lodenstein College, is in 2009 gerealiseerd en in gebruik genomen. Als het specifiek gaat over verwarmen, koelen en ventileren, dan is er een flinke slag gemaakt. Met Johan van Bochove, technisch beheerder gebouwgebonden installaties, blikken we terug op de behoefte, het jaar van de realisatie en in welk leefklimaat er nu wordt lesgegeven.

Al vrij snel nadat het gebouw in gebruik werd genomen, ontstonden er vanuit docenten en leerlingen klachten over het comfort in de school. Dan bedoelen we specifiek de temperatuur en de aanwezige frisse lucht. In de zomermaanden werd er daardoor veel met de ramen open gewerkt omdat er ook niet gekoeld kon worden. Van Bochove: “Zeker als er veel leerlingen aanwezig waren en de lesdag vorderde, kon het in de lokalen benauwend warm worden. Je kunt je wel voorstellen dat het leidt tot bijvoorbeeld concentratieverlies en dat wil je, zeker tijdens de lessen, natuurlijk voorkomen.”

Van presentatie naar realisatie
Al voordat er vanuit het Van Lodenstein College werd besloten om te starten met het vernieuwen van de klimaatbeheersing, was Van Bochove al eens bij Veldhuizen Energie geweest. Op uitnodiging van Johan Koster volgde er een presentatie over de huidige energieoplossingen voor de utiliteit. De mate van gebruik van elk bedrijfspand, schoolgebouw of kantorencomplex is dusdanig verschillend, dat het al snel duidelijk werd: een maatwerk energieplan is noodzakelijk.

“Uiteindelijk zijn we in 2021 van start gegaan met de realisatie van de benodigde aanpassingen om de gewenste standaard in het leefklimaat te behalen. Omdat we een bestaand schoolgebouw hebben en er lokalen te kort zijn, hadden we geen ruimte om de warmtepompen en bijbehorende techniek te kunnen bergen. Daar is een ingenieuze oplossing voor bedacht: één container waar alles in zit. Die is vervolgens op het dak van de school geplaatst. We hebben nu alleen vier koppelingen naar de school toe, echt een perfecte oplossing.

De basis vormt een combinatie van 5 luchtbehandelingskasten met 4 warmtepompen. “Ik ben blij dat er 4 warmtepompen gekomen zijn. Op een andere locatie hadden we één heel zware warmtepomp, die is dus een keer uitgevallen en toen zaten we echt zonder. Vervanging is er ook niet meteen, dus je hebt dan geen back-up meer. Mocht er nu een calamiteit zijn met een warmtepomp, dan kunnen we nog altijd verder draaien op de 3 andere”, noemt Van Bochove erbij.

De realisatie is in de zomervakantie gedaan. De fijn-afstelling kun je het beste in de praktijk doen, dat is in de maanden daarna ook zo gebeurd. Veldhuizen Energie heeft ons tot de laatste details geholpen, zodat we het totale systeem zo optimaal mogelijk gebruiken. En het werkt!” aldus Van Bochove.

Bekijk hier de video opnames van de realisatie.
 

Energiebewust verwarmen én koelen
Natuurlijk wil je ook direct de stap maken naar een energiebewust concept. In het voor- en najaar kunnen we nu bijvoorbeeld op de retourlucht verwarmen. Dat komt doordat de lokalen opwarmen wanneer ze in gebruik zijn en we deze warmte weer benutten via het warmtewiel. Inmiddels weten we dat we de warmtepompen in de zomer het meeste nodig hebben, omdat ze dan zorgen voor het koelen van de school. Wanneer de zon schijnt, werken de warmtepompen het hardst. Dat loopt mooi synchroon met de kracht van zonnepanelen en die zijn dus ook aangeschaft. Zo vangen we de piek van benodigde energie in de zomermaanden mooi af en hebben we weinig extra energie nodig.

Bestaand schoolgebouw grondig verduurzamen
Dagelijks zo’n 1080 leerlingen over de vloer in een school met een totale oppervlakte van 7.250 vierkante meter, verdeeld over een flink aantal leslokalen en een hoge aula. Tot en met 2020 werd het klimaat in het Van Lodenstein College in Kesteren geregeld door drie luchtbehandelingskasten en traditionele radiatoren, dat was de basis vanaf 2009. De lokalen werden structureel van te weinig verse lucht voorzien. “We wilden voor de locatie Kesteren direct een complete stap maken door ook de bestaande tl-buizen te vervangen door dimbare Ledverlichting. Zo kan elke docent nu in zijn of haar eigen lokaal de verlichting regelen”, vertelt Van Bochove.

“Even terug naar het klimaat, want het comfort in de school verhogen was het voornaamste doel. In de winter door te verwarmen, in de zomer juist door te koelen. In beide gevallen met de juiste luchtvochtigheid en hoeveelheid zuurstof in de lucht. Er zijn dagen bij dat je ’s morgens nog aan het verwarmen bent en vanaf de middag omschakelt naar licht bijkoelen. De lokalen kunnen we nu bijvoorbeeld vrij gemakkelijk op 20,5 graden houden.

Nu kan er dus voldoende verse lucht ingeblazen worden en er kan bepaald worden op welke temperatuur dit moet gebeuren. Er wordt nu dan ook per ruimte op co2 gestuurd. Oftewel; als een ruimte niet wordt gebruikt, dan wordt er minder verse lucht ingeblazen. Loopt de co2 op doordat er leerlingen aanwezig zijn in een lokaal, dan blazen we door middel van de variabele volumekleppen meer verse lucht naar binnen. Het mooie van de nieuwe techniek is dat we deze lucht nu op de gewenste temperatuur kunnen afstellen”, noemt Van Bochove afsluitend.

Uw bestaande bedrijfslocatie verduurzamen?
Neem contact op met Johan Koster, adviseur van Veldhuizen Energie. Hij neemt u mee in de mogelijkheden en legt u aan tafel uit waarom een maatwerk energieplan zorgt voor een uitvoerbaar plan en beantwoordt aan uw verwachtingen. 

Bel 0341 252 221 of mail naar johan@veldhuizenenergie.nl
 

“Wordt uw object ons volgende project?
191