Energiebewust wonen - Veldhuizen Energie

Energiebewust wonen

Familie Schriever

Energieneutraal zijn, dat is het uiteindelijke doel. En op de weg daar naartoe zijn de eerste stappen inmiddels gezet. Hoewel het eerste idee niet meer is wat er uiteindelijk gerealiseerd is, heeft het wel geleid tot een heel bewuste keuze: de bodembron.

VEN-_dsc2766-Vlinderlaan-20-Nijkerk-LR-4

“Duurzame energie vinden we al langere tijd een interessant onderwerp en het is op dit moment heel actueel. Twee redenen zijn voor ons daarnaast aanleiding geweest om er actief mee aan de slag te gaan: We willen graag zoveel mogelijk onafhankelijk worden van de grote energieconcerns en we vinden het belangrijk om onze kinderen een goed voorbeeld te geven.”, introduceert René zijn verhaal.

Welke warmtepomp wordt het?

“De twee-onder-een-kapwoning is in 2010 gebouwd en in 2011 zijn wij erin getrokken. Relatief recent gebouwd dus, maar nog wel voorzien van een cv-ketel. De isolatie was in de muren en het dak al goed op orde, alleen de vloer hebben we voorzien van extra TONZON-vloerisolatie. Daardoor is de RC-waarde van 4 naar 6 gegaan. Ook is elke verdieping nu voorzien van vloerverwarming.

De oriëntatie naar de juiste warmtepomp was een heel proces. We kenden vooral de luchtwarmtepomp van een gerenommeerd merk dat veel in Scandinavië gebruikt wordt. Echter ontdekten we een aantal nadelen zoals het geluidsniveau, storingsgevoeligheid, het feit dat we een trillingdemper nodig zouden hebben en een forse toename van het energieverbruik.

De warmtepomp met bodembron kwam in beeld en daarover wilden we graag meer weten. We werden getipt om met Veldhuizen Energie in gesprek te gaan omdat zij al jaren innoveren met deze technieken. Uit het adviesgesprek bleek bijvoorbeeld ook dat er verticaal geboord kon worden en daar zou maar 2 vierkante meter voor vrijgemaakt moeten worden. Ook heeft dit type warmtepomp relatief weinig energie nodig en werkt hij heel stil. Een buitenunit is eveneens niet nodig en met een bovengemiddeld royale 500 liter boiler is er altijd warm water in overvloed.”

Zorgeloos & energiebewust wonen.

Groen licht voor realisatie

“De keuze was snel gemaakt dus keken we naar de uitvoering. Na de voorbereidende werkzaamheden zoals het isoleren en frezen van de vloerverwarming werd de warmtepomp en de boiler geplaatst. Beiden pasten precies door ons dakraam en werden direct op de juiste plaats gemonteerd.

 

Tussentijds was er duidelijke communicatie met de planning van Veldhuizen Energie en werd er mooi samengewerkt met de monteurs op locatie. Doordat we van het gas af zijn gegaan, is het risico op koolstofmonoxidevergiftiging ook verleden tijd omdat je simpelweg geen verbranding meer hebt.


We zien nog geen zonnepanelen op het dak. We investeren later liever in accuopslag. Zonnepanelen is niet ons ding, op ons rode dak wordt het geen esthetisch hoogstandje zullen we maar zeggen.”

Comfortabel wonen

“De woning heeft een oppervlakte van ca. 175 vierkante meter en een inhoud van ongeveer 450 kuub. Momenteel rijden we ook een plug-in hybride auto die we ook elke dag van stroom voorzien. De warmtepomp vraagt zo’n 2.500 tot 3.000 kWh per jaar, dat is dus verwarmen én koelen. Als je bedenkt dat je voorheen voor het koelen natuurlijk ook een airco nodig zou hebben, dan is de rekensom snel gemaakt. We kopen momenteel energie ook in bij een kleine leverancier die ons de inkoopprijs per uur laat zien. Dat heeft afgelopen tijd al een aanzienlijk inkoopvoordeel opgeleverd.

 

In elk seizoen is de temperatuur in de woning heel aangenaam. In de winter is het behaaglijk warm en in de zomer heerlijk koel. Het is hier zelfs zo fijn dat afgelopen zomer onze familie graag bij ons kwam, alleen al vanwege de 22 graden binnenhuistemperatuur terwijl het buiten rond de 40 graden was.”, lacht René.

“Wordt uw object ons volgende project?
191