2022-09-07_VEN_landingspagina_header-klantverhaal-Pajuk.jpg

Energie besparen door de bril van Pajuk

Pajuk Optiek, Leusden

Samen met Johan Koster blikt Pieter Jukkema (eigenaar van Pajuk Optiek) terug op de realisatie van het nieuwe bedrijfspand in Leusden en we kijken uiteraard ook weer vooruit.

VEN-_dsc5949-Pajuk-Leusden-LR-20

Toen de eerste plannen en tekeningen gemaakt werden om een splinternieuw bedrijfspand te gaan realiseren, kwam daar veel bij kijken. Natuurlijk wil je bouwtechnisch een perfect uitgedacht plan maken. Al snel kwam energiebesparing daar als een belangrijk onderdeel bij. Want, als je dan een nieuw pand gaat bouwen van ca. 2.250 m2, dan wil je dat ook doen met het oog op de toekomst. Op dat moment kwam de term BENG aan bod. Het staat voor Bijna Energie Neutraal Gebouw. Aan de hand van drie indicatoren, namelijk maximale energiebehoefte, maximaal primair energiegebruik en het minimale aandeel hernieuwbare energie, wordt er een berekening gemaakt om de benodigde energie aansluiting en installatie te adviseren.

Veel minder energie dan de opgestelde BENG norm

BENG berekening
Omdat er voor een energiebesparend plan een kundige specialist gezocht werd, is Veldhuizen Energie aangedragen door de elektricien die het project aangenomen had. Er is een maatwerk energieplan opgesteld waarbij er gebruik wordt gemaakt van vier Ecoforest warmtepompen, vloerverwarming en vloerkoeling, een effectieve luchtbehandeling, uitgevoerd met klimaatbeheersing en voldoende zonnepanelen om de benodigde stroom volgens de vooraf opgestelde BENG berekening te kunnen leveren. Daarvoor is er als eerste een bronboring van 1.900 meter gedaan.

Eén euro per maand
Inmiddels gebruikt Pajuk Optiek het nieuwe pand ruim een jaar. Deze periode is ook gebruikt om te ervaren hoe ventilatie, verwarming en koeling in de verschillende werkruimtes en kantoren (ca. 1.000 m2) op elkaar afgesteld staan. Daarnaast blijken de Ecoforest warmtepompen veel minder energie te verbruiken dan de opgestelde BENG norm. Je zou daarmee ook kunnen zeggen dat de BENG norm in het geval van ons type warmtepompen een veelvoud te hoog wordt berekend. Een prachtige winst die al direct in de eerste maanden behaald is. Oftewel, de trias energetica is ook hier realiteit geworden.

Waarom heb ik zoveel zonne-energie?
Softwarematig is het systeem zo ingeregeld dat de zonne-energie maximaal direct wordt gebruikt. Om de eenvoudige reden dat terug leveren niet kan vanwege beperkte capaciteit op het externe energienetwerk. Voor Johan Koster is het een leermoment dat het weer blijkt dat advisering rechtstreeks vanuit Veldhuizen Energie een kloppend concept geeft. Zoals ieder nadeel ook een voordeel heeft kunnen we nu wel direct schakelen naar een accuopslag. Het eindresultaat? Flexibiliteit in werkcomfort door de seizoenen heen.

De stap naar energieopslag
Omdat er op dit moment structureel veel energie wordt terug geleverd, zijn we in gesprek om ook daarvoor een passende vervolgstap te realiseren. Een korte termijn optie daarvoor is bijvoorbeeld het inzetten van een slimme sturing. Daarmee benutten we de beschikbare energie het meest effectief. Daarnaast is energieopslag in de vorm van thermische- maar ook elektrische opslag d.m.v. een accupakket, een heel wezenlijke oplossing om zelfvoorzienend te zijn, bijvoorbeeld op momenten als we wel opwekken maar niet direct gebruiken of juist andersom. Zo blijven we vooroplopen met het aanbieden van concrete energieoplossingen en blijven we in de praktijk ook paraat om daadwerkelijk bij te sturen op de actuele praktijkervaring van elk moment.

“Wordt uw object ons volgende project?
191