2202311_VE_landingspagina_header_hoogwaardigenbw

Wooncomfort van topniveau.

omgeving Arnhem

Koude trek, luidruchtige mechanische ventilatie en snelle opwarming in de zomer. Deze ervaringen uit de vorige woning werden definitief verleden tijd in de nieuwe woning. Wooncomfort, dat was de wens die daarom bij de eerste gesprekken uitgesproken werd. En dat hebben Bouwbedrijf Mulder en Veldhuizen Energie bijzonder goed gerealiseerd.


 

VEN-_pho7231-verhaal-omgeving-Arnhem-LR-1

Maatwerk
De nieuwe woning is een waar droomhuis geworden. Oerdegelijk, traditioneel gebouwd met mooie details en een sublieme afwerking. Van dikkere, keramische binnenwanden tot accenten in de gevelafwerking, overal is over nagedacht. Vooraf en tijdens het bouwproces. En dat kan alleen maar als er op elk moment goed overleg mogelijk is. Dat is direct het voordeel van de samenwerking tussen Veldhuizen Energie en Bouwbedrijf Mulder. 

Fluisterstil
Bewoners hadden de woonwensen al samengevat in een concreet programma van eisen. De technische installatie, het hart van de woning, was daarin een belangrijk onderdeel. Met een keuken, een bijkeuken, 4 badkamers en 5 toiletten is een royaal boilervolume een must. Er is nu op elk moment van de dag 1.000 liter warm water beschikbaar. Dat wordt warm gehouden door een warmtepomp. De warmtepomp op aardwarmte zorgt daarnaast voor passieve en actieve vloerkoeling en de WTW-installatie zorgt voor verdere topkoeling van de ventilatielucht. 

Er zijn nog twee wensen gerealiseerd, namelijk een zo laag mogelijke luchtsnelheid in de woning en een maximaal gereduceerde geluidsdruk van de installaties. Dit wordt gegarandeerd door aan de ene kant de techniek die Veldhuizen Energie hiervoor gebruikt heeft, zoals het plaatsen van de warmtepomp op een geluiddempende mat en het akoestisch isoleren van de compressor en aan de andere kant doordat het systeem relatief groot bemeten is. Door dit laatste blijven de toerentallen van de warmtepomp en WTW nagenoeg altijd laag. Dat heeft door de lagere geluidsdruk een direct positief effect op het wooncomfort, beperkt slijtage en verlengt de gebruiksduur van de installatie.

Wooncomfort is op een hoog niveau gebracht.

Comfortgedachte
Johan Koster, adviseur van Veldhuizen Energie, heeft een sterke filosofie achter de keuzes die gemaakt werden en koos voor hoogwaardige componenten die zich in de praktijk bewezen hebben. Door die keuzes sluiten alle ingrediënten van het installatiewerk perfect op elkaar aan en kon Veldhuizen Energie voldoen aan de comfortwensen met betrekking tot het verwarmen en koelen van de woning.

Een puzzel die gelegd is
De luchtbehandeling was een ware puzzel door de benodigde capaciteit voor het flinke volume van de woning. Er moeten constant veel en grote ruimtes voorzien worden van verse lucht met nog steeds die lage geluidsdruk. In goed overleg met de aannemer is daarvoor een plan gemaakt, deels zelfs tijdens de bouw. Zo is de vloer van de technische ruimte akoestisch ontkoppeld en is de constructie van de verdiepingsvloer aangepast om de grote hoeveelheid leidingen en buizen aan te kunnen.

Wederzijds betrokken
De eigenaar van de woning wilde voor elke partij op elk moment aanspreekbaar kunnen zijn. Daardoor konden aanpassingen snel besloten worden en was er onderling een goede communicatie. Juist wanneer de praktijk weerbarstiger bleek dan het gemaakte plan was dat een uitkomst. Denk bijvoorbeeld aan de positie van inbouwkranen of aan maatwerk badkamermeubels tussen de twee nissen. Dat was echt millimeterwerk terwijl er in de ruwbouwfase al op voorgesorteerd moest worden.

Comfort staat bovenaan
De woning biedt veel leefruimtes inclusief de mogelijkheid om gasten te ontvangen. Doordat het wooncomfort met stip op nummer één staat, is dat ook hetgeen waar de eigenaar van de woning als eerste aan refereert. Natuurlijk is er ook gekeken hoe alle systemen zo efficiënt mogelijk met elkaar samenwerken. Naast een warmtepomp op basis van bodemwarmte, zijn er 20 zonnepanelen geïnstalleerd, is een efficiënte warmteterugwinning op het ventilatiesysteem geplaatst, wordt de luchtkoeling vanuit de warmtepomp gedaan, is er dikkere dakisolatie gebruikt dan het bouwbesluit eist en is er in het gehele huis dubbel gelaagd triple glas geplaatst. Er is geprobeerd de woning energiezuinig te maken zonder beperkingen aan het wooncomfort.

Proef op de som
Maatwerk ja, dat zeggen we niet zomaar. Maar in dit geval is het echt maatwerk geworden. Dat vereist doorzettingsvermogen en klantgerichtheid en dat zit bij Veldhuizen Energie wel goed. Ook na oplevering blijven zij een betrokken partij. Eén telefoontje en het wordt direct opgepakt waarbij niet wordt gestopt tot het probleem opgelost is.

Afgelopen winter is het flink koud geweest en in augustus 2020 ook behoorlijk warm. In beide uitersten heeft de installatie zich goed bewezen. Het warm water is altijd voor handen, de geluidsdruk van verwarming, koeling en ventilatie blijft aangenaam laag en er is geen trek of tocht te bespeuren. Het wooncomfort is op een hoog niveau gebracht. Een heel hoog niveau.

“Wordt uw object ons volgende project?
191