200625_VE_landingspagina_header-zakelijk-laag.jpg

Innovatief kalvermuesli produceren met lage energiekosten en een optimaal werkcomfort.

Alpuro Breeding, Uddel

Alpuro in Uddel, sinds 2011 onderdeel van de VanDrie Group, is een specialistische productielocatie van muesli en krachtvoerders voor de kalverhouderij. We spraken met Marijke Everts, Director Corporate Affairs, over de innovatie binnen Alpuro, de aandacht voor klimaat, emissiereductie en dierenwelzijn en natuurlijk de vernieuwde klimaattechniek vanaf de fabriek, het kantoor tot en met het R&D onderzoekscentrum DrieVeld.

VEN-_pho7114-Alpuro-Marijke-Everts-HR-8

“DrieVeld, ons recent geopende onderzoekscentrum is geheel gasloos. Dat werd mogelijk gemaakt door het ingenieuze energieplan dat in samenwerking met Veldhuizen Energie gerealiseerd is. De stal voldoet volledig aan de actuele maatstaf voor duurzame veehouderij ten aanzien van klimaat, dierengezondheid, emissiereductie en Smart Farming. Daarbij is draagvlak in de omgeving voor ons belangrijk. Daarom zijn we in gesprek gegaan met bewoners en ondernemers en we hebben met samenwerkingspartners de dialoog gevoerd over duurzame veehouderij. Om de CO2 footprint te blijven reduceren, zijn we altijd aan de slag met verbetering van onze processen. We beschikken over verschillende productielocaties waar dezelfde vraag speelt. Dat zetten we om naar nieuwe initiatieven. Een sterk voorbeeld hiervan is deze vernieuwde productielocatie, Alpuro”, aldus Everts.

“Een belangrijke innovatie binnen Alpuro is de manier waarop we omgaan met restwarmte van de fabriek. Deze warmte wordt opgeslagen en gebruikt om de kantoren en het R&D centrum te verwarmen.” “Ook voor het verwarmen van de kalvermelk wordt deze overwarmte ingezet tot een temperatuur van 85 graden. Met dit warme water wordt, na het bijvoegen van de verschillende producten, de melk bereid tot een drinktemperatuur van zo’n 41 à 42 graden.” Marijke geeft nog een voorbeeld: “Kalveren houden van een comfortabele temperatuur. Zo rond de 15 tot 16 graden. Wanneer wij ze vanuit de melkveehouderij ontvangen, blazen de warmtekanonnen de stal vooraf binnen een paar uur warm. Daarbij is de luchtcirculatie eveneens goed op orde.”

Het gehele kantoor van Alpuro, zo’n 1.500 m2, wordt verwarmd en gekoeld door middel van een systeem dat zichzelf stuurt. “Als VanDrie Group werken we waar mogelijk graag zoveel mogelijk samen met lokale partijen. Vaak is het praktisch en kan er, wanneer gewenst, snelle service geleverd worden. Voor ons een belangrijke meerwaarde”, vertelt Everts.

Dagelijks een optimaal werkcomfort.

Het gehele kantoor van Alpuro, zo’n 1.500 m2, wordt verwarmd en gekoeld door middel van een systeem dat zichzelf stuurt.

Verwarmen met restwarmte
Met 6 warmtepompen als basis werken er 4 systemen als één geheel samen. Een deel regelt de vloerverwarming en vloerkoeling en een deel regelt de bijverwarming en de topkoeling die door middel van plafondunits worden toegevoerd. In de winter wordt de restwarmte uit de fabriek gebruikt om de kantoren te verwarmen. Die warmte wordt eerst buiten de fabriek opgeslagen in een 60.000 liter vat. Door middel van de transportleidingen verplaatsen we het benodigde warme water naar een 1000 liter vat binnen. Van daaruit wordt het warme water verdeeld naar de ruimtes waar er behoefte is om te verwarmen. Zonder restwarmte zou er 10 keer zoveel stroom nodig zijn dan er nu wordt verbruikt. Dat komt omdat de warmte alleen maar aangestuurd en getransporteerd hoeft te worden. 

 Ook wordt deze restwarmte van de fabriek getransporteerd naar het onderzoekscentrum “Drieveld”. Het onderzoekscentrum wordt met deze restwarmte volledig verwarmd en daarnaast wordt er van deze restwarmte ook 2 x 5000 liter warm water geproduceerd voor de bereiding van de melk voor de kalveren.

Koelen
Zomers worden de kantoren gekoeld d.m.v. vloerkoeling en kan er extra worden gekoeld met de binnendelen. Door middel van de plafondunits, met de benodigde capaciteit in de vergaderruimte en in de kantoren, wordt er gekoelde lucht met de juiste luchtvochtigheid aangevoerd in plaats van droge lucht. Dat houdt direct het werkcomfort op een veel hoger niveau en het voorkomt de bij aircolucht veel gehoorde hoofdpijnverschijnselen. We streven ernaar zoveel mogelijk tussen de 40 en 60 procent luchtvochtigheid te behalen. Dat bereiken we doordat we een wisselaar met koud water gebruiken in plaats van koelgas. Daardoor koelen we ook nog eens met een extreem laag energieverbruik.

Aansturing en regeling
De vloerverwarming staat standaard op één temperatuur ingesteld. Afhankelijk van de behoefte kan de bijverwarming of topkoeling naar wens geregeld worden.
De warmtepomp berekent zelf op basis van de buitentemperatuur de behoefte aan verwarmen of koelen. De luchtvochtigheid wordt ook gemeten en meegenomen in de aansturing van de warmtepomp. Denk bijvoorbeeld aan weersinvloeden waarop dan automatisch wordt bijgestuurd.

Zonwering
Om het beste resultaat te behalen in zo’n groot kantorencomplex is zonwering en goede isolatie essentieel. Door de juiste aannemer, installateur en elektricien met Veldhuizen Energie te laten samenwerken, hebben we hierin een hoog niveau bereikt.

Onderhoud
Vanuit Veldhuizen Energie kunnen we de warmtepompen op afstand uitlezen en de temperatuur per ruimte regelen. Ook eventuele foutmeldingen zijn op afstand en op elk moment direct te achterhalen. Dat zorgt voor een veel nauwkeurige monitoring en lage onderhoudsfrequentie. 

Klaar voor de toekomst
Alpuro is met dit uitgevoerde energieplan van Veldhuizen Energie klaargestoomd voor de toekomst. Een mijlpaal voor de fabriek. Een versterkte positie voor de VanDrie Group in emissiereductie en hun bijdrage in een beter klimaat. En minstens zo belangrijk: Dagelijks een optimaal werkcomfort voor de medewerkers van Alpuro.

“Wordt uw object ons volgende project?
191