Waterdicht systeem
Mevrouw van Vliet zag op tegen de installatie. “Ik vond het zonde van ons nieuwe huis om van alles open te breken. Onze kelder is altijd mooi droog en ik was bang dat er lekkage of water in de kelder zou komen, als ervan buitenaf naar binnen gewerkt zou worden. Johan garandeerde, dat ik me daar geen zorgen over hoefde te maken. Tot nu toe heeft hij daarin gelijk gehad. Het systeem is waterdicht.”
Nette werkwijze
Uiteindelijk was de installatie een grotere operatie dan vooraf gedacht. De hele tuin moest overhoop en ook de grondboring gaf heel wat rommel. “Dat hoort er gewoon bij. De jongens van Veldhuizen Energie werkten gelukkig erg netjes. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen.” Ook de verwarming van de naastgelegen schuur is op de warmtepomp aangesloten. “Er moesten dus leidingen naar de schuur gelegd worden. We wilden het gelijk goed doen, als we toch bezig waren.”
Hele goede samenwerking
Al met al hebben Bartus en zijn vrouw de samenwerking met Veldhuizen Energie als ‘heel goed’ ervaren. “Nadat de offerte gemaakt is, was het dit jaar nog te regelen. Dat is gelukt, in november 2023. De mannen werkten erg netjes. Het graven van de sleuven naar de woning heeft Bartus zelf gedaan. Vervolgens is de boring in de kelderwand gedaan en een week later is de pomp geplaatst. De planning verliep goed. De installatie ziet er, ook in de afwerking, netjes en strak uit. Het inregelen had even tijd nodig, maar dat loopt nu goed.”
Gasaansluiting
De gasaansluiting zit nog in de woning. Bartus vertelt: “Ik heb me daar eigenlijk nog niet in verdiept. Als je die weg laat halen, gaat dat waarschijnlijk op kosten van Liander. Dan moet wel weer een gedeelte van de voortuin open.”
Energiebesparing nog niet duidelijk
De precieze energiebesparing is nog een vraagteken, daarvoor is het systeem nog te kort in gebruik. Er draaien in feite twee woningen op het systeem, naast zijn eigen woning ook het woongedeelte van zijn broer.
Werking in de praktijk
Het verwarmen van de woning duurt iets langer, merkt Bartus. “Als het buiten koud is moet je de warmtepomp hoger zetten om het warm te krijgen. Je moet er dan dus iets anders mee omgaan. Wanneer het warm is, wordt het anders al gauw te warm. In de winter is het soms even aftasten. Door het vele glas is er in de winter in de serre koude straling, dan kan er veel verschil in temperatuur zitten. Aan de keukentafel kan het al gauw een graadje warmer zijn dan in de serre. Als de zon schijnt is het precies andersom. Al met al zijn we heel erg tevreden met de warmtepomp en de installatie door Veldhuizen Energie!”