2023-03-08_VEN_landingspagina_header-klantverhaal-Den Boer.jpg

Toekomstbestendig renoveren

Familie Den Boer

Een ruime hoekwoning woning uit 1982. Anno 2023 denken we dan misschien wel als eerste aan een hoge energierekening en lijkt de mogelijkheid om daar verandering in te brengen niet direct voorhanden. Toch keek familie Den Boer uit Nunspeet daar al langere tijd anders tegenaan. Vanuit de motivatie om als gezin iets te willen bijdragen aan een beter klimaat is er een eerste gesprek aangegaan om de oplossingen af te wegen voor een grondige renovatie van deze eengezinswoning.

VEN-_z6f0296-Kuntzelaan-1-Nunspeet-LR-7

Oriënteren met een doel: verduurzamen

‘’Ga je nieuwbouwen, dan ligt het voor de hand om voor een duurzame installatie te gaan, maar bij renovatie is het best een ingrijpende aanpassing van je woning. We wilden de woning daarom zover mogelijk energieneutraal maken. Of het ook financieel rendabel was, dat was vraag twee.”

 

Zelf wist familie Den Boer al hoe ze de verbouwing wilden aanpakken als het ging om de bouwkundige kant. “Naast dak- en vloerisolatie, de muren zijn al geïsoleerd, zijn de kozijnen vervangen, is er HR++ glas geplaatst en kwam er als extra direct een nieuwe dakkapel op de woning. In een gesprek met een adviseur van Veldhuizen Energie zijn de installatietechnische opties uitgelegd met een zo goed mogelijke inschatting over rendement en investering. Natuurlijk neem je dan ook de hypotheekrente van dat moment mee en je kijkt naar de terugverdientijd.”, vertelt William den Boer.

Genieten van een zorgeloos wooncomfort.

Het renovatieproject van A tot Z

De boring voor de bodembron was de eerste stap. Er werden twee boringen gedaan in de voortuin, dat was een behoorlijke operatie. Vervolgens is er in elke verdiepingsvloer vloerverwarming gefreesd. In de nok op zolder overigens ook, maar dan om ’s zomers effectief te kunnen koelen. Een tip van William: ‘’Het is bij een bestaande woning raadzaam om extra beplating op de vloeren aan te brengen aangezien bekabeling soms net onder de oppervlakte van de vloeren aanwezig kan zijn.’’

 

Gelijktijdig zijn de nieuwe ramen en deuren geplaatst, is het gasfornuis vervangen door een inductie kookplaat en is er een Quooker-kraan geplaatst. Die laatste is de enige kraan die gecertificeerd is en daarom mag meetellen in het energielabel van je woning. In de praktijk gaat de kraan ook heel zuinig met energie om.

 

‘’Dankzij het gat in het dak, waar de dakkapel zou komen, kon de warmtepomp unit op dezelfde dag als de plaatsing van de dakkapel zo op zolder gehesen worden. Planning technisch zat het erg strak in elkaar en is er door de verschillende partijen heel nauw samengewerkt. We zijn er drie weken tussenuit geweest en in die tijd is het allemaal geregeld.’’

 

Gebruik en verbruik

“We hebben een 300 liter boiler naast de warmtepomp staan. Dat is ruim voldoende om met een gezin van zes personen dagelijks warm water te kunnen gebruiken. ’s Winters is de warmte heel gelijkmatig in de gehele woning. Dat was met de radiatoren wel anders. Ook hebben we geen stralingskoude meer vanuit de kozijnen, dat is echt heerlijk!

’s Zomers is het eveneens heel aangenaam. Eigenlijk kun je wel zeggen dat je het hele jaar door een behoorlijk constant klimaat hebt in de woning. Op echt warme dagen in de zomer moet je wel op condensatie letten, niet te zwaar koelen dus.”

 

Een paar feiten over de woning:

  • Hoekwoning, gebouwd in 1982
  • 530 m3 woninginhoud
  • 152 m2 woonoppervlakte
  • 13 zonnepanelen
  • Van energielabel C naar A++

 

“In de oude situatie verbruikten we inclusief het koken ongeveer 1.900 m3 gas en 4.400 kWh stroom. Gas is nu uiteraard nul en elektriciteit komt naar verwachting ongeveer uit op 8.000 kWh. Daarvan wekken we zo’n 3.500 kWh zelf op via de zonnepanelen. Je zou dus kunnen zeggen dat we in het elektriciteitsverbruik gelijk zijn gebleven, maar dan zonder gas.’’

 

‘’Met betrekking tot de toekomst denken we na over energieopslag. Met thuisaccu’s kunnen we nog een hoger rendement halen uit de energie die we opwekken. Nu eerst gaan we genieten van het heerlijke wooncomfort. En dat is iets waar je elke dag blij van wordt.”, sluit William af.

“Wordt uw object ons volgende project?
191