2023-11-21_VEN_header_schreuder.png

De slimme energieoplossing: broodnodig!

Bakkerij Schreuder

Bakkerij Schreuder, de ambachtelijke streekbakker met 8 winkels op de Veluwe, had een uitdaging: door de toename in het aantal winkels steeg de energievraag heel fors. Met slechts één aansluiting van 80A kwamen de limieten van de energielevering in zicht. Sterker nog: ze gingen er vaak overheen. Zoals op heel veel plekken in Nederland is het uitbreiden van de energieaansluiting een hele opgave. Vaak zelfs onmogelijk. Om nog maar te zwijgen van de kosten die dat met zich meebrengt.

VEN-_z6f5789-bakkerij-ScLReuder-Uddel-LR-24

Slimme, duurzame energiesystemen

Een probleemstelling die voor Veldhuizen Energie een prachtige casus vormt. Johan Koster van Veldhuizen Energie en Kor Schreuder werkten samen aan een slimme oplossing. De uitdaging is helder, tegelijkertijd biedt het energieprofiel kansen. De bakkerij gebruikt namelijk vooral energie in de vroege uren. Dit schept mogelijkheden. Veldhuizen Energie ontwikkelde een plan waarbij gebruik gemaakt wordt van een accusysteem in combinatie met de bestaande aansluiting. Samen met Bakkerij Schreuder, de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij en het team van Veldhuizen Energie werd dit idee verder uitgewerkt. En de samenwerking van deze drie partijen is interessant, want als dit slimme energieconcept werkt voor Bakkerij Schreuder, dan is dit concept breder toepasbaar

De slimme energieoplossing: broodnodig!

Slim inkopen, slim sturen

Het plan is even complex als eenvoudig. Alles is namelijk gebaseerd op slim omgaan met energie.

Er zijn een aantal vaste gegevens:

  • wanneer de bakkerij de grootste energievraag heeft; namelijk in de vroege uren.
  • wanneer de stroom het goedkoopst is

Deze twee elementen zijn praktisch samengevoegd in een energiecontainer. Deze container is voorzien van een accupakket met een vermogen van 130kW, welke in nauwe verbinding staat met de directe aansluiting.

Op de momenten dat de stroomprijs laag is wordt de accu volledig opgeladen. De praktijk leert dat dit vaak in de eerste helft van de middag is. Juist op dit tijdstip is de energievraag in de bakkerij heel laag. Hierdoor wordt de volgende werkdag gestart met een volle accu én de bestaande 80A aansluiting. Volop capaciteit om de bakkerij draaiende te houden.

Het energiesysteem voor deze bakkerij samengevat: bestaande aansluiting niet vergroten, accupakket toevoegen en slim inkopen op basis van EPEX (uurtarieven). Daarmee is een dure grootverbruik aansluiting onnodig en ontstaat een besparing op de energietarieven. Klinkt veelbelovend!

Het resultaat

De investering in het accuopslagsysteem rendeert behoorlijk snel. Dankzij peakshaving (het verminderen van de piekbelasting) en het slim inkopen van goedkope energie kon Bakkerij Schreuder zonder extra aansluiting blijven werken. De tarieven voor het directe gebruik in de vroege uren van de dag liggen relatief laag. Daarnaast worden de accu's geladen op slimme momenten. Uit de praktijk weten we dat, in het bijzonder op dagen met veel zon- en windenergie, het energietarief rond het middaguur negatief kan zijn. Een slimme investering voor Bakkerij Schreuder, die het maandbedrag voor energie met maar liefst 65-70% reduceerde.

Meer weten? Neem contact op!

Met de energieoplossing voor Bakkerij Schreuder heeft Veldhuizen Energie aangetoond dat er met slimme en duurzame energieoplossingen forse besparingen kunnen worden gerealiseerd. Met als uitgangspunt stabiliteit voor bedrijfsvoering en een goed verhaal als het gaat over maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wilt u meer weten of bent u benieuwd wat in uw situatie de mogelijkheden zijn? Neem contact op met één van de adviseurs van Veldhuizen Energie.

“Wordt uw object ons volgende project?
191