Aardwarmte techniek: warmtepomptechniek

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp is het onderdeel dat uw CV ketel vervangt. Warmtepomptechniek waardeert de gewonnen energie uit aardwarmte op tot de gewenste verwarmingstemperatuur.

Een warmtepomp heeft een circulatiesysteem van gas wat steeds verdampt en condenseert. Condensatie is de faseovergang van gasvorm naar vloeistof. Verdamping heeft energie nodig, denk maar aan het openen van een gasfles; deze wordt koud. Om te verdampen ontrekt het gas dus warmte (oftenergie) aan de fles. Wanneer je dit gas weer terug in de fles zou stoppen condenseert het gas en geeft dan energie en warmte af.

Door zijn circulatiesysteem ontrekt een warmtepomp de gewonnen energie uit de aardwarmte door de verdamping van gas. Het gas wordt aan de andere zijde gecondenseerd waar de gewonnen energie wordt vrijgelaten. De warmte wordt dus uit het water of de lucht ontrokken en verplaatst. Het afgekoelde water wordt daarna weer teruggepompt naar de bodemwarmte waar deze wordt opgewarmd en het energiewinningsproces zich opnieuw afspeeld. Op deze wijze waardeert de warmtepomp de energie op tot de gewenste temperatuur van ongeveer 35°C. Met de warmte wordt het pand door middel van vloerverwarming verwarmd. Ook wordt het tapwater hiermee opgewarmd.
Warmtepompen kunnen een rendement van wel 500% behalen!

Bekijk welke aardwarmte techniek u kan laten besparen:

Aardwarmte techniekBedrijf/utiliteitsbouw


Bedrijf/utiliteitsbouw

Als u een utiliteitspand, bedrijf of park wil gaan verwarmen en koelen dan zijn de aardwarmte technieken met een open bron systeem en een lucht/water systeem de beste keus voor u. U maakt dan gebruik van aarwarmte uit grondwater en de omgevingswarmte.

Bekijk de aardwarmte technieken voor het bedrijf

Aardwarmte techniekParticulier


Particulier

Heeft u een vrjistaande woning, gaat u renoveren of heeft u eeen verwarmd zwembad? Dan is het slim om te kijken wat aardwarmte techniek u in kosten laat besparen. Bekijk de technieken die geschikt zijn voor u: een gesloten bron systeem en
een lucht/water systeem.

Bekijk de aardwarmte technieken voor particulieren
Vragen, meer informatie of advies?