Duurzaam
 Aardwarmte techniek: Bedrijf/utiliteitsbouw

Duurzaam ondernemen én beparen op energiekosten

Aardwarmte techniek bedrijf/utiliteitsbouwOpen bronsysteem

Een open bron systeem maakt gebruik van warmte uit het bodemwater.

Een open bronsysteem heeft een hoog rendement maar hogere investeringskosten. Laat uw besparing berekenen en ontdek welk systeem de beste keuze is.

  • 40% energie besparing bij verwarming
  • 90% energiebesparing met verkoelen
Maak een afspraak
Geheel vrijblijvend en gratis!

Hoe werkt een Open bronsysteem

Bodemwater heeft een contante temperatuur. Met een onderwaterpomp wordt bodemwater naar boven getransporteerd via de ‘haalbron’. Dit water gaat via leidingen langs een wisselaar welke de warmte uit het water haalt en afgeeft aan de warmtepomp. Het afgekoelde bodemwater wordt via een grondleiding teruggevoerd naar de ‘brengbron’, waar deze weer op temperatuur wordt gebracht door bodemwarmte. De warmte wordt door de warmtepomp opgewaardeerd naar een temperatuur van circa 35°C. Hiermee wordt middels vloerverwarming de ruimte op de gewenste temperatuur gebracht.

Aardwarmte techniek bedrijf/utiliteitsbouwLucht/water systeem

Een lucht/water systeem maakt gebruik van warmte uit de buitenlucht.

Voordeel van dit systeem is de grote toegankelijkheid van lucht als energiebron. Daardoor zijn de onvesteringskosten lager. Wel behaalt dit systeem een lagere energie besparing.

  • 15% energie besparing bij verwarming
  • relatief lage investeringskosten
Maak een afspraak
Geheel vrijblijvend en gratis!

Hoe werkt een Lucht/water systeem

Om warmte uit buitenlucht te onttrekken, gebruiken we een lucht/waterwarmtepomp. Via een wisselaar – in de praktijk vaak een ventilator die buitenlucht aanzuigt – wordt warmte uit de lucht gehaald. Die warmte wordt via een warmtewisselaar aan een waterleiding afgegeven, die dit naar de warmtepomp in het gebouw transporteert. De warmte wordt door de warmtepomp opgewaardeerd naar een temperatuur van circa 35°C. Hiermee wordt middels vloerverwarming de ruimte op de gewenste temperatuur gebracht.

Hoe werkt aardwarmte techniek?

Met een bronsysteem wordt warmte uit de bodem of uit buitenlucht gehaald. Dit wordt getransporteert naar een warmtepomp. De warmtepomp, de vervanger van uw CV ketel, onttrekt de energie en waardeert deze op naar de circa 35°C. Via een lage temperatuurverwarming zoals een vloerverwarming worden woon- en werkruimtes verwarmd.

 Bekijk de techniek van een warmte pomp

 

Waarom is verwarmen en koelen met aardwarmte voordeliger in energieverbruik?
Wat maakt aardwarmte tot een milieuvriendelijke en duurzame energievorm?

Aardwarmte techniek voor de particulier

Heeft u een vrjistaande woning, gaat u renoveren of heeft u eeen verwarmd zwembad? Dan is het slim om te kijken wat aardwarmte techniek u in kosten laat besparen. Bekijk de technieken die geschikt zijn voor u: een gesloten bron systeem en een lucht/water systeem.

 Bekijk de techniek van een warmte pomp

 


Kan er een terugverdientijd worden uitgerekend voor de aanschaf van de systemen?

Vragen, meer informatie of advies?